Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
margaryna 2 szt
cukier 8 łyżek
mleko 16 łyżek
jajko 3
jabłka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Z drożdży, mleka, szczypty soli, jednej łyżki mąki i jednej łyżeczki cukru zrobić zaczyn i poczekać do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlać do pozostałej części mąki oraz dodać pozostałe składniki. Wszystko dobrze wyrobić, tak aby ciasto odchodziło od reki. Wstawić na 2-3 godzin do lodowki aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 milimetry, pokroić w kwadraty lub trójkąty. Do każdego kawałka włożyć plaster jabłka i zawinąć w rogalik. Piec na złoty kolor w temperaturze 220. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak