Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 0,5 kostki
mleko 300 ml
jaja 2
cukier 100 gr
cukier wanilinowy 10 gr
margaryna 100 gr
nutella

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Sporządzić rozczyn drożdży z odrobiną mleka i mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, podgrzać tłuszcz i resztę mleka. Do wyrośniętego rozczynu wlać utarte z cukrem żółtka, wsypać mąkę i dodając resztę mleka rozrobić ciasto. Po dokładnym wyrobieniu dodać tłuszcz i wyrabiać dotąd aż cały się wchłonie, a następnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt koła, a następnie pokroić na 8 trójkątów. Nakładać nutellę na podstawę trójkąta i zwinąć w rogalik.
Ułożyć na blasze w dość dużych odstępach i jeszcze na chwilę pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rogaliki białkiem,a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika (ok.180°C). Piec ok. 30 min.
Zamiast nutelli można użyć marmolady, dżemu, jabłek itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 02.08.2012 21:05
rogaliki zawsze pyszne
Ewelina47 31.07.2012 20:43
pyszne są takie rogaliki z czekoladą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak