Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marmolada 1,5 szklanki
jajko 5 szt
cukier 8 łyżek
drożdże świeże 1 op
sól do smaku
kurkuma szczypta
margaryna 60 g
mąka tortowa 4 szkl
śmietana 18 proc 350 ml
mleko 1 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypuję cukrem i szczyptą soli, gdy się rozpuszczą wbijam jajka i miksuję,
Krok 1 - Rogaliki drożdżowe foto
2
Mleko w temp. pokojowej wlewam do miski, mieszam razem ze śmietaną.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe foto
3
Mleko i śmietanę przelewam do drożdży dodaję kurkumę, i wszystko miksuję.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe foto
4
Margarynę rozpuszczam a następnie schłodzoną wlewam do ciasta, wsypuję mąke i ugniatam .
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe foto
5
Przygotowane ciasto drożdżowe pozostawiam w cichym i ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe foto
6
Ciasto drożdżowe delikatnie wykładam na przysypaną mąką stolnicę, rozdzielam na kilka części i każdą część rozwałkowywuje a nastepnie kroję na trójkąty tak jak pizzę, i wypełniam marmolada i zwijam od szerszej strony.
Krok 6 - Rogaliki drożdżowe foto
7
Przygotowane rogaliki kładę na papier do pieczenia, smaruje rokłóconym jajkiem i piekę w 200 st przez 13 minut.
Krok 7 - Rogaliki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.01.2017 16:11
Bardzo pyszne
agaK. 28.01.2017 15:50
Pyszne są, też często robię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak