Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka pszenna 1 kg
mleko ciepłe 1 szkl
cukier 6 łyżek
olej 3/4 szkl
jajko 3 szt
żółtko jajek 2 szt
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, rozdrobnić. Następnie wsypać 3/4 mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie dodajemy resztę składników (prócz dżemu i żółtek) i wyrabiamy dokładnie ręką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość
Krok 1 - Rogaliki drożdżowe foto
2
Ciasto podzielić na części mniejsze, każdą z nich rozwałkować w okrąg (podsypując mąką), podzielić na trójkąty.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe foto
3
Na każdy trójkąt nakładać dowolny dżem i zwijać rogaliki od szerszej części.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe foto
4
Rogaliki układać w blaszce i smarować roztrzepanymi żółtkami.
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe foto
5
Rogaliki piec w 200 stopniach przez około 15 minut. Pół szklanki wody wymieszać z łyżką cukru, takim roztworem polać każdy rogalik.
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 17.03.2015 08:55
jak ze sklepu:)
Kejti 02.04.2014 13:55
Pięknie Ci wyszły,poproszę do kawy :-)
Agata3 01.04.2014 17:18
poproszę do kawki:)
noninka77 01.04.2014 16:56
zabieram się do tych rogalików od dłuższego czasu....może w końcu się uda:) pyszne wyglądają:)
IlonaAlbertos 01.04.2014 15:34
Uwielbiam takie rogaliki.
malaczarna23 01.04.2014 15:25
pyszne rogaliczki
Megg 01.04.2014 15:16
bardzo smaczne rogaliczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak