Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki cynamonowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 2 1/4 szkl
masło lub margaryna 1 szt
śmietana 1 łyżka
jajko 1
cukier puder 1/3 szkl

Nadzienie

cukier ok 1/3 szkl
jajko 1
cynamon Prymat 3 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki cynamonowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać jajko i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Krok 1 - Rogaliki cynamonowe foto
2
Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować.
Krok 2 - Rogaliki cynamonowe foto
3
Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cienką warstwą cukru i cynamonu.
Krok 3 - Rogaliki cynamonowe foto
4
Podzielić na 8 trójkątów. Każdy zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Rogaliki cynamonowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.11.2014 21:35
przepyszne rogaliki
anemon 07.11.2014 19:33
Świetne rogaliki upiekłaś.
agnieszka214 07.11.2014 19:28
w takim wydaniu jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak