Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki 3 składnikowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
śmietana 18 proc 1 szkl
mąka pszenna 3 szkl
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki 3 składnikowe

*Szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki. Składniki przekładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy do godziny w lodówce.
Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich cienko wałkujemy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nadzienie i dość ciasno zwijamy ku wierzchołkowi starając się, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki przed pieczeniem można schłodzić. Pieczemy przez 10- 15 minut w temperaturze 200 °C ( wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 02.07.2017 13:22
jakie dobre rogaliki
Patrycja33 02.07.2017 11:29
uwielbiam z kawką :)
JulkaTomeczek 02.07.2017 10:25
Pyszne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak