Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 3 dag
mleko 1 szklanka
masło 5 dag
cukier 5 dag
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
marmolada wg uznania

Porada

Rogaliki można piec bez nadzienia, a wierzch posypać np makiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale.

Drożdże rozetrzeć z łyżeczka cukru, rozprowadzić z niewielka ilością ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki - wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka z pozostałym cukrem utrzeć na parze.Masło roztopić.Mąkę wysypać na stolnicę, dodać wyrośnięty rozczyn, wlać pozostałe mleko, szczyptę soli oraz jajka, wszystko zagnieść, a pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz i ponownie zagnieść do momentu, aż tłuszcz wsiąknie w ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać trójkąty, na każdy ułożyć marmoladę i zwijać rogale.Ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić do wyrośnięcia.Piec w tem 180-190 stopni przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 19.10.2015 09:50
ale pyszne takie rogaliki zwłaszcza na śniadanie
misia53 12.10.2015 20:50
Drożdzowe ...hmm...... pychota! Ja lubię z nadzieniem....
adelajda 12.10.2015 17:21
Po proszę o jednego do kawki :))
MałaMi89 12.10.2015 13:56
Z przyjemnością zjadłabym na śniadanie.. najchętniej takie podane do łóżka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak