Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 10 dag
cukier 2 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
jajko 4 sztuki
mleko ciepłe 1 szklanka
masło 15 dag
cukier 1 szklanka

Nadzienie

orzechy włoskie 30 dag
cukier trzcinowy do smaku
mleko gorące pół szklanki

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
orzechy włoskie do dekoracji

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem.

Takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie skończy. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę . Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania.

8. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.10.2016 15:28
Dziękuję za miłe komentarze.
SmaczneGotowanie 23.10.2016 14:01
Smaczna propozycja
gusia1000 23.10.2016 13:13
Pyszne rogale.
sezamek 23.10.2016 12:53
wspaniałe bułeczki :)
Patrycja33 23.10.2016 11:29
wspaniale rogaliki uwielbiam takie do porannej kawy :-)
Ola1984 23.10.2016 10:38
Przepyszne rogaliki :)
Krystyna32 23.10.2016 08:29
bardzo apetyczne
Iwusia 22.10.2016 23:44
uwielbiam rogaliki
IKrakowianka 22.10.2016 23:04
perfekcyjne :)
Babeczka35 22.10.2016 22:25
Dziękuję bardzo:)
Babeczka35 22.10.2016 22:25
Zapraszam:)
Konczi 22.10.2016 20:22
Bosko wyglądają - cudne! :D
mirosława4 22.10.2016 20:19
pyszniutkie :)
Wiktoria29 22.10.2016 19:57
zjadłabym.....
bietka 22.10.2016 19:57
pyszne rogaliczki :)
Babeczka35 22.10.2016 19:49
Dziękuję:)
Franciszek 22.10.2016 19:45
dobre do kawy
MagdalenaIC 22.10.2016 18:08
Na pewno są pyszne :)
w mojej kuchni 22.10.2016 17:24
same pyszności do kawki i herbatki
Babeczka35 22.10.2016 16:49
Dziękuję i zapraszam. Dzisiaj je piekłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak