Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z masą orzechową

4.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kilograma
drożdże 5 dag
jajko 2 sztuki
śmietana 18% 0,5 szklanki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 6 dag
orzechy mielone 10 dag
cukier 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mleko 0,5 filiżanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z masą orzechową

Drożdże wkruszyć do mąki. Dodać jajka, śmietanę, margarynę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie - masę orzechową. Roztopić masło i wymieszać z orzechami, cukrem, cynamonem i mlekiem. Mieszać przez chwilę.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozdzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i rozkroić na 8 trójkątów. Nadziewać masą orzechową lub powidłami, zwijać w rulon i formować rogaliki.

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut na blaszce pokrytej pergaminem.

Po upieczeniu dekorować według upodobania. Ja preferuję lukier z kawałkami orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 12.11.2012 20:11
pyszne
Joanna46 12.11.2012 08:59
Ładnie się prezentują.
Justyna28 11.11.2012 21:31
pyszne:)
uqash24 11.11.2012 21:03
apetyczny przepis, chętnie bym zjadł takiego rogala :)
sara1 11.11.2012 20:35
apetyczny przepis
Karolcia12 11.11.2012 20:32
muszą być przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak