Rogale z makiem (marcińskie)

Rogale z makiem (marcińskie)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    0,5 kostki
  • mleko

    1 szkl.
  • jaja

    6 szt.
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    0,5 kostki
  • mak

    10 dag
  • migdały

    10 dag
  • orzechy

    10 dag
  • cukier puder

    1,5 szkl.
  • cukier waniliowy

  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i dodać ostudzone masło. Drożdże roztopić w mleku. Do utartych z cukrem jaj dodajemy stopniowo mąkę następnie pozostałe mleko oraz roztopione drożdże i mieszamy do momentu gdy w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy do wyrośnięcia.
mak, migdały i orzechy sparzyć w mleku, następnie całość zmielić dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz śmietanę i ucieramy na gładką masę. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na trójkąty, na każdy z nich nakładamy masę makową i formujemy w kształt rogali. Można polać lukrem z posiekanymi orzechami. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy do momentu aż się zarumienią.

Z porcji wychodzi ok 16 szt. rogali

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asia92wp 15.11.2012 11:35
zamiast robić mak można użyć gotowy z puszki:)
sara1 14.11.2012 14:46
świetne rogale
Agnieszka91 14.11.2012 14:06
uwielbiam wszystko z makiem
halina17 14.11.2012 13:07
Dobre rogale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat