Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale świętomarcińskie - 11 listopada Św.Marcina

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 5 dag
mleko 1,5 szklanka
cukier 3 łyzki
jajko 1 szt
szczypta soli
masło 5 dag
masło do posmarowania 5 dag
Nadzienie:
powidła śliwkowe 1 słoik
rodzynki 10 dag
migdały posiekane 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale świętomarcińskie - 11 listopada Św.Marcina

Rogale nadziewane masą z białego maku, mielonych migdałów i innych bakaliowych ingrediencji, polane lukrem i obsypane orzeszkami, mają w Poznaniu ponad wiekową tradycję. Wywodzi się ona z czasów pogańskich, gdy składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie z ciasta zwijanego w wole rogi.
Zbliżał się dzień 11 listopada 1891r, rocznica śmierci Św. Marcina. Proboszcz parafii pw. Św. Marcina, zwrócił się do wiernych, aby za przykładem patrona zrobili coś dobrego dla biednych. Usłyszał to piekarz, Józef Melzer i napiekł dużo rogali, które ofiarował biednym. Kształt ciasta nawiązuje do podkowy, którą miał zgubić koń Św. Marcina.
Zwyczaj pieczenia rogali przetrwał do dzisiaj, ale z innym przesłaniem?!
Rogale sprzed wieku różniły się od dzisiejszych, miały ciemniejszą mąkę i były nadziewane powidłami.
Moja propozycja rogali nawiązuje do tych XIX-sto wiecznych.
WYKONANIE:
Zrobić zaczyn-drożdże rozmieszać w 3 łyżkach letniego mleka, posypać lekko mąką, pozostawić przez 15 min w ciepłym miejscu.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać mleko, wbić jajko i wymieszać.
Dodać roztopione masło i zaczyn. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie-wymieszać poniższe składniki:
mały słoik powideł śliwkowych, bardzo dobry jest też mus jabłkowy
0,5 szklanki rodzynek
garść posiekanych migdałów

Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, zagnieść , rozwałkować na grubość 1cm i pociąć na 12 długich trójkątów.
Każdy posmarować roztopionym masłem nałożyć nadzienie, zwinąć i odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować żółtkiem, piec w temp.180stop. 25-30 min.
Gorące posmarować lukrem - utrzeć:
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka gorącej wody.
Posypać orzeszkami i migdałami.

Zachęcam do powyższego wypieku, jest prosty i smakowity, a ciasto proponuję wyrobić mikserem. Trochę kalorii przybędzie ,ale warto, bo 11-go listopada obchodzimy święto narodowe i Św. Marcina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagienkajagienka 06.11.2016 12:50
Pyszne rogale spróbuję.
foczka-ks 25.05.2015 23:50
smakowitości
Beata999 11.11.2013 20:06
Po 11-stym też będą pyszne.
Ankha 11.11.2013 09:04
rogale na 11ego pomału stają się nową świecką tradycją...
Rysia 10.11.2013 18:30
Przepis przydatny ,a słowo wstępne bardzo ciekawe.
barbara11561 10.11.2013 12:28
pyszne-często takie piekę z różnym nadzieniem:)
joanna__s 10.11.2013 12:02
A właśnie wczoraj zastanawiałam się, czy znajdę jakiś ciekawy przepis na rogaliki. Zaraz się za nie zabieram.
polly66 10.11.2013 11:55
Z powidłami - smaki dzieciństwa. Wielki plus za informacje i "kawałek historii" na początku wpisu.
joanna30 10.11.2013 11:23
Wspaniałe rogaliki :)
Christopher 10.11.2013 11:16
Muffinko,oczywiście,jest napisane na początku. Ja w swoim przepisie wróciłem do starej tradycji i nadziałem powidłami.Pozdrawiam Christopher
muffina 10.11.2013 11:03
Super rogale:) ale czy marcińskie nie mają białego maku w sobie:)?
Smaczna_B 10.11.2013 10:12
właśnie szukałam na nie przepisu, są świetne
iwi 10.11.2013 09:54
Świetny przepis
kriko 10.11.2013 09:39
super rogaliki
Krzysztof15 10.11.2013 09:21
pyszne rogale
Juleczka20 10.11.2013 08:45
bardzo smaczne choć narazie się nimi przejadłam w pracy
Izabela9 10.11.2013 08:21
Uwielbiam takie rogale.
miroslawa 10.11.2013 04:58
Fantastyczne rogale, zabieram przepis do ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak