Rogale świętomarcińskie - 11 listopada Św.Marcina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • drożdże

    5 dag
  • mleko

    1,5 szklanka
  • cukier

    3 łyzki
  • jajko

    1 szt
  • szczypta soli

  • masło

    5 dag
  • masło do posmarowania

    5 dag
  • Nadzienie:

  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • rodzynki

    10 dag
  • migdały posiekane

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rogale nadziewane masą z białego maku, mielonych migdałów i innych bakaliowych ingrediencji, polane lukrem i obsypane orzeszkami, mają w Poznaniu ponad wiekową tradycję. Wywodzi się ona z czasów pogańskich, gdy składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie z ciasta zwijanego w wole rogi.
Zbliżał się dzień 11 listopada 1891r, rocznica śmierci Św. Marcina. Proboszcz parafii pw. Św. Marcina, zwrócił się do wiernych, aby za przykładem patrona zrobili coś dobrego dla biednych. Usłyszał to piekarz, Józef Melzer i napiekł dużo rogali, które ofiarował biednym. Kształt ciasta nawiązuje do podkowy, którą miał zgubić koń Św. Marcina.
Zwyczaj pieczenia rogali przetrwał do dzisiaj, ale z innym przesłaniem?!
Rogale sprzed wieku różniły się od dzisiejszych, miały ciemniejszą mąkę i były nadziewane powidłami.
Moja propozycja rogali nawiązuje do tych XIX-sto wiecznych.
WYKONANIE:
Zrobić zaczyn-drożdże rozmieszać w 3 łyżkach letniego mleka, posypać lekko mąką, pozostawić przez 15 min w ciepłym miejscu.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać mleko, wbić jajko i wymieszać.
Dodać roztopione masło i zaczyn. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie-wymieszać poniższe składniki:
mały słoik powideł śliwkowych, bardzo dobry jest też mus jabłkowy
0,5 szklanki rodzynek
garść posiekanych migdałów

Wyrośnięte ciasto podsypać mąką, zagnieść , rozwałkować na grubość 1cm i pociąć na 12 długich trójkątów.
Każdy posmarować roztopionym masłem nałożyć nadzienie, zwinąć i odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować żółtkiem, piec w temp.180stop. 25-30 min.
Gorące posmarować lukrem - utrzeć:
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka gorącej wody.
Posypać orzeszkami i migdałami.

Zachęcam do powyższego wypieku, jest prosty i smakowity, a ciasto proponuję wyrobić mikserem. Trochę kalorii przybędzie ,ale warto, bo 11-go listopada obchodzimy święto narodowe i Św. Marcina.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagienkajagienka 06.11.2016 12:50
Pyszne rogale spróbuję.
foczka-ks 25.05.2015 23:50
smakowitości
Beata999 11.11.2013 20:06
Po 11-stym też będą pyszne.
Ankha 11.11.2013 09:04
rogale na 11ego pomału stają się nową świecką tradycją...
Rysia 10.11.2013 18:30
Przepis przydatny ,a słowo wstępne bardzo ciekawe.
barbara11561 10.11.2013 12:28
pyszne-często takie piekę z różnym nadzieniem:)
joanna__s 10.11.2013 12:02
A właśnie wczoraj zastanawiałam się, czy znajdę jakiś ciekawy przepis na rogaliki. Zaraz się za nie zabieram.
polly66 10.11.2013 11:55
Z powidłami - smaki dzieciństwa. Wielki plus za informacje i "kawałek historii" na początku wpisu.
joanna30 10.11.2013 11:23
Wspaniałe rogaliki :)
Christopher 10.11.2013 11:16
Muffinko,oczywiście,jest napisane na początku. Ja w swoim przepisie wróciłem do starej tradycji i nadziałem powidłami.Pozdrawiam Christopher

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat