Przepis i sposób przygotowania na: Rogale śniadaniowe maślane
Czy jest coś pyszniejszego na śniadanie niż cieplutkie rogale śniadaniowe? Nie! Rogale drożdżowe według tego przepisu nadają się jako słodka lub wytrawna przekąska.
Kroki postępowania
Do miski wykruszam drożdże wsypuję dwie łyżki mąki i wlewam letnie mleko oraz wsypuję szczyptę cukru. Melka dolewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce zaczyn ma podwoić objętość. Przykrywam miseczkę ściereczką.
Odstawiam w ciepłe misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 części, i formuję kulki które rozwałkowuje na owalny placek o długości około 20 cm.
Każdy smaruję roztopionym masłem na zdjęciu widać, i zwijam. Układam na blaszce na papierze i przed włożeniem do pieca smaruję jajkiem roztrzepanym każdego rogala.