Rogale marcińskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pół kilo mąki

  • drożdże

    30 g
  • masło

    1/2 kostki
  • szklanka maslanki

  • troche mleka

  • pięć łyżek cukru

  • szklanka maku

  • dwie łyżki miodu

  • bakalie

  • jajka

    2 szt. (do masy)
  • jajka

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzam łyżeczką cukru i dodaję letnie mleko. Posypuję łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypuję do miski i solę. Masło rozpuszczam ( w kuchence, minuta na 500 W), jajka roztrzepuję delikatnie z cukrem ( widelcem wystarczy). Dodaję do mąki wyrośnięty rozczyn, jajka, maślankę ( w temperaturze pokojowej, nie z lodówki), mieszam, na koniec dodaję letnie masło. Ubijam to wszystko ukośnymi ruchami drewnianej łyżki, 7-10 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto odstaje od miski. Potem przekładam ciasto do szczelnego worka foliowego, zawiązuję i wkładam do miski z zimna wodą. Jak worek z ciastem wypłynie na wierzch, ( trwa to około godziny) , ciasto jest wyrośnięte. Można też odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale wtedy jest mniej puszyste.
Mak(powinien być biały, ale z braku może być ciemny) zaparzamy, najlepiej na noc, gdy napęcznieje - odcedzamy i mielimy ( można blenderem). Żółtka ucieramy z miękkim masłem i cukrem, białka trzepiemy na pianę. Ucieramy mak z masą żółtkową i miodem, dodajemy bakalie, aromat i pianę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy kwadraty, które dzielimy na trójkąty. Nakładamy farsz makowy i zwijamy - może nadzienie wystawać na zewnątrz. Pieczemy w 200 C, na złoto, co trwa kilkanaście minut. Lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 09.05.2014 12:22
piękne !!! Ja nigdy jeszcze ich nie robiłam, a u Ciebie wyglądają tak pysznie, że muszę kiedyś wypróbować przepis ;)
Karolcia12 03.12.2013 22:17
Jadłam je w dziecięcych czasach, pyszne :)
rjustysia 14.07.2012 11:57
Rzeczywiście w tv dużo się o nich mówi :) Bardzo chętnie spróbowałabym choć jeden.
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
smerfetka79 14.05.2012 12:22
chyba najbardziej znane rogale:))
Ada-Gaba 06.05.2012 10:51
super
Kuchareczka2 07.02.2012 11:12
wyśmienite
pacpaw 13.12.2011 21:33
certyfikat się należy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat