Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek ( rozmiar M) 6
margaryny kasia 125 g
cukru 1/2 szk
cukru waniliowego 32 g
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mąki tortowej 250 g
mleko 1/4 szk
białej oranżady 1/4 szk
rodzynek 120 g
DODATKOWO:
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem

Kroki postępowania

1
Margarynę stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka i ubić je z obydwoma cukrami aż cukier się rozpuści. Następnie wlać oranżadę i mleko a następnie chłodną margarynę i wszystko wymieszać. Potem dodawać mąkę, ale jedną łyżkę zostawić. Wsypać do niej rodzynki i wymieszać. ( rodzynki można wcześniej namoczyć i dopiero po odsączeniu obtoczyć w mace, ale ja lubię takie )
Krok 1 - Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem foto
2
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto, które potem przelać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka.
Krok 2 - Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem foto
3
Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i wystudzić na kratce. Przełożyć babkę na talerz wzorkiem do góry i przykładając foremkę w kształcie króliczka ( lub innej, ale ja użyłam króliczka aby było ze świątecznym akcentem ) posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Rodzynkowy wieniec z cukrem pudrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pusia 25.06.2013 09:06
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak