Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rodzynkowy chleb

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 750 gram
jajko 3 sztuki
masło 10 dag
rodzynki 15 dag
sól 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier kryształ 5 dag
drożdże 4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: rodzynkowy chleb

Do miski wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier i trochę mąki. Mieszamy aby powstał zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoił swoją objętość. Następnie dodajemy sól,resztę mleka oraz mąki i wyrabiamy. Dodajemy roztopione i wystudzone masło, rodzynki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy aż podrośnie. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy ok 45 minut w 200 stopniach. ( w piekarniku ustawiam zawsze miseczkę z wodą)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mona73 28.05.2013 22:29
Z rodzynkami to ja jeszcze nie jadłam chleba, ale musi być smaczny
iwi 28.05.2013 21:53
Pycha chlebek.
Renata9 28.05.2013 21:09
fajny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak