Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzinny kurczak z farszem orzechowo-migdałowo-rodzynkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczonego kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Lubią go dorośli i lubią go dzieci. Ale rodzinny kurczak z farszem orzechowo-migdałowo-rodzynkowym to danie, które przygotowane według naszego przepisu zadowoli nawet najbardziej wymagających członków rodziny.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
Przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
masło 82% 3 łyżki
migdały prażone 2 łyżki
orzechy włoskie prażone 2 łyżki
rodzynki sułtańskie 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
natka pietruszki 1/2 łyżeczki
miód 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzinny kurczak z farszem orzechowo-migdałowo-rodzynkowym

Kurczaka natrzeć na zewnątrz i w środku Przyprawą do potraw Kucharek połączoną z olejem. Orzechy, migdały i rodzynki wymieszać z masłem i posiekaną natką. Kurczaka wypełnić farszem, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Podawać z ulubioną sałatką.

Kucharek radzi:

1. Bakalie do nadzienia najlepiej rozdrobnić i dodatkowo wymieszać z 2 łyżkami miodu.

2. 1 łyżkę miodu możemy dodać także do oleju z Przyprawą do potraw Kucharek. Dzięki temu otrzymamy aromatyczną, lekko miodową skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 19:50
Musi być pyszny tak przyrządzony kurczak.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak