Rodzinny karczek zapiekany z morelami

Rodzinny karczek zapiekany z morelami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rodzinny karczek zapiekany z morelami to jedno z ulubionych dań goszczących na polskich stołach. Dzięki morelom mięso nabiera soczystości i słodkawego smaku. Oprócz suszonych moreli wystarczy dodać tylko kilka przypraw i doskonały smak mamy zagwarantowany.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wieprzowa

    1 kilogram
  • morele suszone

    300 gram
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    3 łyżki
  • majeranek

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Morele wrzucić na dwie minuty do wrzątku. W umytym, osuszonym mięsie ostrym nożem zrobić nacięcie, dokładnie natrzeć mięso wewnątrz i na zewnątrz marynatą z oleju, Przyprawy do potraw Kucharek i majeranku. Następnie mięso wypełnić morelami. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180°C. Przed podaniem karkówkę pokroić w grube plastry i podawać z dipem.

 

Kucharek radzi:

1. Mięso szybciej zmięknie jeśli przed pieczeniem natrzemy je sokiem z cytryny.

2. Przy pieczeniu mięsa bardzo pomocny jest termometr do mięs. Kiedy karkówka osiągnie w środku temperaturę 80 stopni, najprawdopodobniej jest już gotowa.

3. Przyprawa do potraw Kucharek nada mięsu wyrazisty smak.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.12.2018 11:11
Bardzo smaczne mięsko :)

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 10:51
Fajny przepis i super porady.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat