Przepis i sposób przygotowania na: Rodzinny karczek zapiekany z morelami
Morele wrzucić na dwie minuty do wrzątku. W umytym, osuszonym mięsie ostrym nożem zrobić nacięcie, dokładnie natrzeć mięso wewnątrz i na zewnątrz marynatą z oleju, Przyprawy do potraw Kucharek i majeranku. Następnie mięso wypełnić morelami. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez półtorej godziny w temperaturze 180°C. Przed podaniem karkówkę pokroić w grube plastry i podawać z dipem.
Kucharek radzi:
1. Mięso szybciej zmięknie jeśli przed pieczeniem natrzemy je sokiem z cytryny.
2. Przy pieczeniu mięsa bardzo pomocny jest termometr do mięs. Kiedy karkówka osiągnie w środku temperaturę 80 stopni, najprawdopodobniej jest już gotowa.
3. Przyprawa do potraw Kucharek nada mięsu wyrazisty smak.