Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rizzotto z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 4
łyzeczek nasolonego mleka 6
cebule 4
zabków czosku 10
pęczek młodej cebuli 1
oliwa
bulion warzywny 5 szkl
parmezan starty 1 łyżka
ryż 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: rizzotto z pieczarkami

Na 5 łyżek rozgrzanego masła wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, smażyć około 2 minut po czym dodać posiekane trzony pieczarek.
Smażyć około 1 minuty, doprawić do smaku solą i wymieszać razem z ryżem.
Następnie wlać 1 szklankę bulionu i cały czas mieszając trzymać na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn po czym znowu wlać 1 szklankę bulionu i powtarzać tą czynność do skończenia się bulionu.
Gdy wypruje już cały płyn dodać resztę masła oraz ser.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprze,.
Kapelusze pieczarek pokroić na plasterki, którymi posypać risotto po rozłożeniu na talerze.
Udekorować młodą cebulka i skropić oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiertlo102
wiertlo102 21.12.2011 18:38
mniam
iwona332 25.02.2011 09:26
super
edyta51 11.10.2010 08:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak