Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj zapraszam Was na włoską klasykę czyli risotto, ale w nieco finezyjnym połączeniu ze świeżym szpinakiem, wędzonym tofu oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. Przeplata się tu smak wędzonki oraz lekko żywiczny aromat orzeszków pini, a dodatek śmietany nadaje daniu niezwykłej kremowości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • szpinak baby

    200 gramów
  • tofu

    180 gramów
  • orzechy piniowe

    50 gramów
  • białe wino wytrawne

    150 mililitrów
  • śmietana

    1 łyżka
  • bulion

    0.6 litra
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • syrop klonowy

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • tymianek

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy dużą szczyptę tymianku.

KROK 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, ząbek czosnku oraz sporą łyżkę śmietany i dusimy wszystko przez chwilę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym i gałką muszkatołową.

KROK 3. Tofu kroimy w kostkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce układamy także orzeszki piniowe i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 8 - 10 minut.

KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podduszony szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone tofu oraz uprażone orzeszki piniowe, dokładnie mieszamy i gotowe! :)
Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.02.2019 15:24
Bardzo smaczne danie : )

Bożena Matuszczyk

25.02.2019 12:42
Smakowite i apetyczne risotto;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat