Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szparagami i anchois

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 320 g
szparagi zielone 400 g
cebula 1 szt
masło 30 g
bulion warzywny 1 l
anchois 4 szt
parmezan starty 80 g
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szparagami i anchois

Kroki postępowania

1
Szparagi (pozbawione zdrewniałych części) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gdy ostygną zmiksować blenderem. Główki można zostawić w całości.
Krok 1 - Risotto ze szparagami i anchois  foto
2
Anchois pokroić i połączyć z miękkim masłem.
Krok 2 - Risotto ze szparagami i anchois  foto
3
Na oliwie zeszklić drobno posiekana cebule. Posolić.
Krok 3 - Risotto ze szparagami i anchois  foto
4
Na drugiej patelni podsmażyć na oliwie ryz (ok.2 minut).
Krok 4 - Risotto ze szparagami i anchois  foto
5
Ryz połączyć z cebulka i gotować na małym ogniu ,podlewając stopniowo gorącym bulionem.
Krok 5 - Risotto ze szparagami i anchois  foto
6
W połowie gotowania ( po ok. 10 minutach) dodać zmiksowane szparagi.
Krok 6 - Risotto ze szparagami i anchois  foto
7
Gdy ryz będzie wystarczająco miękki, zestawić patelnie z ognia i dodać do risotta anchois z masłem i starty parmezan. Wszystko dokładnie połączyć.
Krok 7 - Risotto ze szparagami i anchois  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 10.04.2014 17:37
na pewno pyszne danie :)
Wacław 08.04.2014 10:19
ciekawy przepis ,dla mnie nowość
jowant 07.04.2014 20:27
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak