Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szparagami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 500 g
ryż do risotto 350 g
wino białe 40 ml
bulion warzywny 1 l
boczek 100 g
cebula 1 szt
masło 20 g
sól do smaku
pieprz
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szparagami

Kroki postępowania

1
Na maśle zeszklić posiekana cebule. Dodać oczyszczone i pokrojone szparagi (ja użyłam dzikie szparagi). Posolić, podlać bulionem i przykryte dusić ok.10 minut.
Krok 1 - Risotto ze szparagami foto
2
Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć na łyżeczce oliwy.
Krok 2 - Risotto ze szparagami foto
3
Następnie dodać ryz. Wszystko podsmażyć jeszcze 2 minuty, podlać winem. Po odparowaniu płynu dolewać stopniowo bulion.
Krok 3 - Risotto ze szparagami foto
4
W połowie gotowania dodać wcześniej przygotowane szparagi i kontynuować gotowanie, podlewając bulionem. Doprawić sola , pieprzem i posypać świeżym koperkiem.
Krok 4 - Risotto ze szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 18.01.2014 18:17
pyszna wersja risotta
ONY_za_kare 20.10.2013 17:45
na pewno pyszne!
Dorian 19.09.2013 23:40
pyszne jedzonko
barbara11561 26.08.2013 07:51
nie jadłam jeszcze takiego,wygląda pysznie:)
Alex_M 24.07.2013 09:52
swietne danie!
misia53 17.07.2013 00:40
chętnie wypróbuję
ben-ka 16.07.2013 10:07
Może być smaczne:)
m1monika 06.07.2013 22:40
smaczne :-)
olkaaa 27.06.2013 18:33
muszę koniecznie spróbować
caralajna 07.06.2013 15:57
super, mi w ogrodzie rośnie kilka takich dzikich szparagów, bo nigdy nie wiem kiedy je wykopać jak siedzą pod ziemią, a potem widzę że już kwitną..
berys18 02.06.2013 18:56
super pomysł
Pani Domu 01.06.2013 23:51
pyszny obiad
Łukasz15 01.06.2013 15:12
Poproszę o porcyjkę
IwonaDD 01.06.2013 11:23
pyszne danie
Janina 01.06.2013 10:58
Smakowite jedzonko
leonowie 01.06.2013 10:27
moje ulubione danie , ale nigdy nie robiłam w wersji mięsnej, a z blanszowane szparagi dodaje prawie na końcu, żeby nie były zbyt miękkie.
gosia56 01.06.2013 10:22
napewno pyszne
Pyszota 01.06.2013 10:21
fajna potrawa
Konczi 01.06.2013 10:01
bardzo lubię a tak dawno nie jadłam
Marta1986 01.06.2013 09:54
smaczne smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak