Risotto ze szparagami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    500 g
  • ryż do risotto

    350 g
  • wino białe

    40 ml
  • bulion warzywny

    1 l
  • boczek

    100 g
  • cebula

    1 szt
  • masło

    20 g
  • sól do smaku

  • pieprz

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto ze szparagami foto
Na maśle zeszklić posiekana cebule. Dodać oczyszczone i pokrojone szparagi (ja użyłam dzikie szparagi). Posolić, podlać bulionem i przykryte dusić ok.10 minut.
Krok 2 - Risotto ze szparagami foto
Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć na łyżeczce oliwy.
Krok 3 - Risotto ze szparagami foto
Następnie dodać ryz. Wszystko podsmażyć jeszcze 2 minuty, podlać winem. Po odparowaniu płynu dolewać stopniowo bulion.
Krok 4 - Risotto ze szparagami foto
W połowie gotowania dodać wcześniej przygotowane szparagi i kontynuować gotowanie, podlewając bulionem. Doprawić sola , pieprzem i posypać świeżym koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 18.01.2014 18:17
pyszna wersja risotta
ONY_za_kare 20.10.2013 17:45
na pewno pyszne!
Dorian 19.09.2013 23:40
pyszne jedzonko
barbara11561 26.08.2013 07:51
nie jadłam jeszcze takiego,wygląda pysznie:)
Alex_M 24.07.2013 09:52
swietne danie!
misia53 17.07.2013 00:40
chętnie wypróbuję
ben-ka 16.07.2013 10:07
Może być smaczne:)
m1monika 06.07.2013 22:40
smaczne :-)
olkaaa 27.06.2013 18:33
muszę koniecznie spróbować
caralajna 07.06.2013 15:57
super, mi w ogrodzie rośnie kilka takich dzikich szparagów, bo nigdy nie wiem kiedy je wykopać jak siedzą pod ziemią, a potem widzę że już kwitną..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat