Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 60 dag
masło 4 dag
szalotka 6 małych szt.
ryż do risotto 1 szkl.
bulion drobiowy 2 szkl.
orzeszki piniowe 4 łyżki
rodzynki 4 łyżki
natka pietruszki 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Danie na bazie przepisu z książki "Kuchnia śródziemnomorska". Niesamowicie zaskakujące smakiem. Lekka słodycz rodzynek, delikatna chrupkość pinii i ryż arborio uzupełniony delikatną wątróbką. Fantastyczny zestaw.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami

Kroki postępowania

1
Wątróbki umyć, oczyścić dokładnie z błon i tłuszczu, po czym pokroić na mniejsze kawałki - najlepsze w granicach 2-2,5 cm. Szalotki obrać i drobno posiekać. Podgrzać bulion i trzymać pod przykryciem.
Krok 1 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto
2
W dużym rondlu rozgrzać masło, wrzucić szalotki i smażyć ok. 5 minut mieszając, aż się zeszklą jedynie. Nie powinny się zrumienić.
Krok 2 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto
3
Dodać wątróbkę i smażyć na sporym ogniu przez 5 minut wciąż mieszając. Powinna zmienić kolor, ale się nie zrumienić (bo będzie twarda po ugotowaniu). I powinna odparować.
Krok 3 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto
4
Dodać ryż, wymieszać dokładnie...
Krok 4 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto
5
...i wlać gorący bulion. Zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować, aż bulion zostanie wchłonięty - przez 20-25 minut. Sprawdzić - jeśli ryż jest zbyt twardy, dolać odrobinę bulionu lub wody i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto
6
W międzyczasie uprażyć bardzo delikatnie orzeszki pinii na suchej patelni.
Krok 6 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto
7
Dodać do całości razem z rodzynkami i częścią natki pietruszki.
Krok 7 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto
8
Wymieszać i podawać posypane resztą natki.
Krok 8 - Risotto z wątróbką drobiową, pinią i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.12.2014 11:49
świetny pomysł
Zdzisław 06.05.2014 13:24
dla mnie smaczne danie podano do jedzenia
MarchiochaKucharzy 06.05.2014 13:21
ciekawy niespotykany przepis!
Bernadeta1 06.05.2014 12:17
Z wątróbka nie jadłam ale przepis kusi aby wypróbować, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak