Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z wątróbką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
cebula 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
ryż do risotto 2 szklanki
bulion 4-5 szklanek
natka pietruszki
ser mozarella 100 g
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z wątróbką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przysmażamy na oleju/oliwie. Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do lekko zeszklonej cebuli i smażymy razem ok. 10-15 min., do momentu by wątróbka nie była surowa w środku. Następnie dodajemy sypki ryż i całość zalewamy 1 szklanką bulionu ( bulion może być z kostki). Potrawę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aby ryż nam się nie przypalił. Kolejną szklankę bulionu dodajemy gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do risotta wraz z ostatnią porcją bulionu. Na końcu przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Gotowe risotto wykładamy na talerz posypujemy startą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GeneracjaXYZ 25.11.2016 21:47
Spróbuję :)
KuchniaMagdaLeny 17.11.2016 19:29
Polecam spróbować :)
halina17 10.11.2016 18:25
Lubię wątróbkę , dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak