Risotto z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    100 g
  • pieczarki

    100 g
  • marchew

    1 szt
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • cebula

    1/2 szt
  • cukinia

    1/2 szt
  • bulion warzywny

    1 l
  • sól i pieprz

  • parmezan starty

  • oliwa

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulkę w paski. Na patelni dusimy pieczarki. Gdy odparuje woda dodajemy paprykę, cukinię oraz ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie wsypujemy ryż. Chwilkę smażymy a następnie podlewamy szklanką bulionu co jakiś czas mieszając. Gdy bulion zostanie wchłonięty, podlewamy kolejną porcją aż ryż będzie miękki. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy warzywa (wcześniej lekko poduszone). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przed końcem dodajemy łyżkę masła oraz posypujemy startym parmezanem. Podajemy gorące.
Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 04.01.2017 11:22
smaczne danie :)
anka1988 24.10.2016 09:58
smaczny obiad
Ewelina1991 24.10.2016 09:24
bardzo dobre danie
KORAL 23.10.2016 23:22
Bardzo pysznie :)
Ania321 23.10.2016 22:07
pyszne danie :)
MonikaW 23.10.2016 21:44
ale mam teraz smaka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat