Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z warzywami
Kroki postępowania
paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić z dwiema łyżkami masła do rondla, przesmażyć.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do papryki, chwilę smażyć.
Następnie wsypać ryż, przesmażyć razem, wlać pierwszą szklankę bulionu i zamieszać.
Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewać kolejną porcję bulionu.
W międzyczasie mieszankę warzywną (można użyć dowolnej mrożonki lub w sezonie warzyw świeżych) wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić.
Tuż pod koniec duszenia do rondla wrzucić pokrojone w paseczki suszone pomidory,
Dodać zimne masło pokrojone w kawałeczki, zamieszać. Nałożyć na talerze i posypać igiełkami suszonych pomidorów.