Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z szparagami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 25 dkg
cebula 1 sztuka
oliwy z oliwek do smażenia 4 łyżki
szparagi zielone 30 dkg
wino białe wytrawne 1/3 szklanki
bulion warzywny 700 mililitrów
masło 1 łyżka
parmezan starty 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z szparagami

Szparagi umyć, pokroić na małe kawałki. ( twarde końcówki odrzucić )
W garnku o grubym dnie rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić szparagi, podsmażać 4 minuty, mieszać.
Zdjąć z patelni szparagi, dolać resztę oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić.
Dodać ryż , podsmażać na dużym ogniu około 3-4 minuty, cały czas mieszać . Zmniejszyć płomień pod garnkiem, wlać wino , poczekać aż ryż wchłonie.
Teraz dolewać bulion, wtedy dolewać jak jedna część, zostanie wchłonięta przez ryż.
Na krótko przed zakończeniem gotowania, dodać szparagi, dusić razem około 5 minut.
Do ugotowanego ryżu dodać, starty parmezan i zimne masło, doprawić solą, pieprzem, wymieszać.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.05.2015 16:09
takiego nie robiłam a na pewno bardzo by mi smakowało
marcia7 11.05.2015 12:38
fajne takie lekkie i wiosenne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak