Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1,5 litra
ryż do risotto 2 szklanki
cydr 500 ml
cebula biała 1 szt
olej roślinny
Szafran nitki Prymat

Porada

Cydr znakomicie pasuje do risotto - zastępuje białe półsłodkie lub półwytrawne wino, ma do niego zbliżony smak, a jednocześnie nadaje ciekawej nuty. Ważne, aby cydr był dobrej jakość.

Przepis i sposób przygotowania na: RISOTTO Z SZAFRANEM NA CYDRZE


Ryż płuczę. Cebulę obieram i drobno siekam. Szklę ją na rozgrzanym oleju.
Wrzucam do cebuli ryż, podsmażam aż też się zeszkli (nie będzie taki biały,
jak normalnie). Następnie wlewam cydr. gotuję na wolnym ogniu, póki
nie wchłonie większości płynu. Wrzucam nitki szafranu.
Następnie stopniowo, porcjami dolewam bulion do chwili, aż ryż będzie miękki,
ale nie rozgotowany. Cały czas mieszam, by się nie przypalił.
Nie doprawiam solą - bulion jest wystarczająco słony.
Podaję na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 01.05.2014 15:17
super przepis
Ola1984 01.05.2014 10:21
Smak tkwi w prostocie - tak właśnie jest w przypadku risotta :) Pyszne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak