Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 150-200 gram
mięso z kurczaka 150 gram
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 2 garstki
bulion 300 ml
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
parmezan starty 40 gram
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz

Porada

Danie należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem

Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu.
Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany ryż.
Ryż zeszklić i stopniowo podlewać bulionem.
Dusić (pod przykryciem) do momentu aż ryż zmięknie (ale nie będzie rozgotowany).
Dodać masło oraz starty parmezan.
Wszystko razem wymieszać i doprawić solą (opcjonalnie), pieprzem oraz papryką w proszku.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 20:48
Pyszne danie.
Wiktoria29 18.07.2016 17:20
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak