Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z PRLu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
mięso mielone 250 g
cebula 1 szt
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
olej 2 łyżki
pieczarki 5 szt
kukurydza w puszce 1 mała
sos ostrygowy 1 łyżka (opcjonalnie)
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z PRLu

Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy.

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy je.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, papryki, osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone na małe kawałki pieczarki i chwilę razem smażymy, co jakiś czas mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy sos, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do mięsa dodajemy ryż, wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 15.12.2016 14:17
fajne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak