Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z porem i szafranem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 180 g (np. arborio)
bulion około 1 litr (drobiowo - wołowego)
por 1 sztuka
masło 2,5 łyżki
parmezan starty 2 łyżki
Szafran nitki Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z porem i szafranem

Propozycja na smaczne, pożywne, rozgrzewające oraz proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem aromatycznego szafranu, pora oraz tartego parmezanu.

PRZYGOTOWANIE:

Nitki szafranu moczymy w kieliszku z bulionem, aby dobrze uwolniły swój smak i aromat.

Pora kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle.

Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go delikatnie do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty.

Dalej do ryżu dolewamy partiami bulion i za każdym razem doprowadzamy do wchłonięcia go przez ziarna ryżu. Przed ostatnią partią dodajemy także namoczone nitki szafranu.

Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 02.12.2014 13:01
na pewno pyszne jedzonko;)
pajbek 02.12.2014 12:51
Pyszne jedzonko :-)
Joannasz3190 02.12.2014 12:31
Pyszności :)
Renata9 02.12.2014 12:18
bardzo smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak