Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z porem i szafranem
PRZYGOTOWANIE:
Nitki szafranu moczymy w kieliszku z bulionem, aby dobrze uwolniły swój smak i aromat.
Pora kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle.
Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go delikatnie do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty.
Dalej do ryżu dolewamy partiami bulion i za każdym razem doprowadzamy do wchłonięcia go przez ziarna ryżu. Przed ostatnią partią dodajemy także namoczone nitki szafranu.
Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Życzę smacznego! :)