Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z polędwicą z dorsza

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Risotto

ryż do risotto 200 g
parmezan 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
masło 2 kostki
oliwa 10 ml
ząbki czosnku 2 szt
wino białe wytrawne 150 ml
cebula biała 1 szt

polędwica z dorsza

polędwica z dorsza 200 g
sok z cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

bulion drobiowy

ćwiartki z kurczaka 2 szt
woda zimna 4 l
włoszczyzna 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
cebula biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z polędwicą z dorsza

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, por i obraną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin.
Krok 1 - Risotto z polędwicą z dorsza foto
2
Polędwicę z dorsza myjemy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 2 - Risotto z polędwicą z dorsza foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku/rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę z czosnkiem. Smażymy aż cebula się zeszkli. Proces nie powinien trwać dłużej niż 1 minutę.
Krok 3 - Risotto z polędwicą z dorsza foto
4
Wyciągamy dorsza z lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 C i w termoobiegu pieczemy rybę przez 12-15 minut. Dodajemy ryż Carnaroli i mieszamy tak długo aż ryż poryje się oliwą z oliwek. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę.
Krok 4 - Risotto z polędwicą z dorsza foto
5
Dodajemy wino i mieszamy tak długo aż wino odparuje. Po odparowaniu wina dolewamy stopniowo bulion. Cały czas mieszamy. Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy następną łyżkę i tak tą czynność powtarzamy przez 15-17 minut aż ryż będzie al dente.
Krok 5 - Risotto z polędwicą z dorsza foto
6
Wyciągamy rybę z piekarnika i wykładamy na talerz. Doprawiamy ponownie czarnym pieprzem. Obok wykładamy risotto.
Krok 6 - Risotto z polędwicą z dorsza foto
7
Dodajemy 2 kostki masła, 5 łyżek świeżego parmezanu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy.
Krok 7 - Risotto z polędwicą z dorsza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 28.09.2015 06:22
bardzo smaczne
mirosława4 27.09.2015 18:52
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak