Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Risotto pełne niesamowitego smaku, świeżych, leśnych podgrzybków oraz prawdziwego, górskiego oscypka. Doprawione aromatyczną natką pietruszki z masłem które nadaje daniu kremowości. Przepyszny pomysł na obiad lub kolację

Składniki:

Risotto

ryż arborio 300 g
podgrzybki 400 g
cebule 2 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
białe wino 200 ml
rosół 1 litr
natka pietruszki 0.5 pęczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
oscypek 0.5 sztuki
masło 82% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w paski.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dołożyć grzyby smażyć przez kolejne 10 min.
Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Wlać wino, gdy ryż go wchłonie dolać ok. 0,5l rosołu/bulionu.
Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo dolewać rosół , sprawdzając miękkość ryżu, co jakiś czas mieszając.
Danie doprawić solą i pierzem.
Wsypać tarty oscypek oraz natkę pietruszki.
Smażyć jeszcze chwilę mieszając.
Dołożyć masło, smażyć do jego rozpuszczenia.
Risotto zdjąć z gazu, podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak