Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Risotto pełne niesamowitego smaku, świeżych, leśnych podgrzybków oraz prawdziwego, górskiego oscypka. Doprawione aromatyczną natką pietruszki z masłem które nadaje daniu kremowości. Przepyszny pomysł na obiad lub kolację
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Risotto

  • ryż arborio

    300 g
  • podgrzybki

    400 g
  • cebule

    2 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • białe wino

    200 ml
  • rosół

    1 litr
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 łyżeczka
  • oscypek

    0.5 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w paski.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dołożyć grzyby smażyć przez kolejne 10 min.
Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Wlać wino, gdy ryż go wchłonie dolać ok. 0,5l rosołu/bulionu.
Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo dolewać rosół , sprawdzając miękkość ryżu, co jakiś czas mieszając.
Danie doprawić solą i pierzem.
Wsypać tarty oscypek oraz natkę pietruszki.
Smażyć jeszcze chwilę mieszając.
Dołożyć masło, smażyć do jego rozpuszczenia.
Risotto zdjąć z gazu, podawać gorące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat