Risotto z pieczarkami i kurkumą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek ząbki

    1 szt.
  • pieczarki

    30 dag
  • bulion drobiowy

    4 szklanki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • pietruszka zielona

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną.
Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu. Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. jeszcze, aby ryż \'doszedł\'.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 13.07.2011 07:49
fajna propozycja
Neetka90 29.04.2011 07:32
smacznie wygląda
hastalavista 04.03.2011 10:10
świetny pomysł
Agnieszka172 01.02.2011 19:45
super, uwielbiam risotto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat