Risotto z miętą

Risotto z miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

  • masło

    1 łyżka
  • cebule

    3
  • ryż

    50 dag
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • mięta

    1 pęczek
  • ser pecorino

    25 dag
  • pieprz

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną oliwę z masłem wsypujemy posiekaną cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy ryż. Gdy lekko się podsmaży wlewamy odrobinę bulionu. Zmniejszamy gaz i mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie al dente. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną miętę i starty ser pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat