Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z łososiem pieczonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 1 stek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżka
masło 1,5 łyżki
olej 1 łyżka
ryż do risotto 20 dag
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
marchew 1 sztuka
włoszczyzna suszona 1 łyżka
bulion warzywny 3/4 litra
wino białe wytrawne 1 szklanka
parmezan starty 1/2 szklanki
sól i pieprz 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z łososiem pieczonym

Kroki postępowania

1
Łososia posypać pieprzem cytrynowym, położyć na nim 1/2 łyżeczki masła, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika – 200 stopni / 20 minut.
Krok 1 - Risotto z łososiem pieczonym foto
2
Cebulę drobno posiekać, paprykę i marchewką pokroić w drobną kostkę.
W rondlu rozpuścić po 1 łyżce masła i oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć mieszając. Gdy cebula się zeszkli dorzucić paprykę i marchew, delikatnie (mieszając) podsmażyć przez 3 minuty.
Krok 2 - Risotto z łososiem pieczonym foto
3
Następnie dorzucić opłukany pod bieżącą wodą ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając. Później stopniowo dolewać płyny, po ½ szklanki, przy czym w pierwszej kolejności wlać wino, następnie bulion. Za każdym razem czekać, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzać, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki (jeśli zabraknie bulionu można posilić się wodą).
Krok 3 - Risotto z łososiem pieczonym foto
4
Upieczonego łososia rozdrobnić i dodać do ryżu, podgrzać. Na koniec wsypać ser, wymieszać.
Krok 4 - Risotto z łososiem pieczonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 07.05.2015 17:53
Bardzo fajne risotto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak