Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 400 g
grzyby suszone 2 garści
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt
olej 3 łyżki
bulion 2 szkl
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby myjemy i namaczamy na noc w litrze wody. Gotujemy je ok 20 minut, nie wylewając wody. Boczek kroimy na drobne kawałki, cebulę w kostkę, a odsączone grzyby w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i cebulkę, podsmażamy, aż się zrumienią.
Krok 1 - Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem foto
2
Następnie dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Wrzucamy ryż i cały czas mieszając, doprowadzamy do stanu, gdy stanie się szklisty.
Krok 2 - Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem foto
3
Wtedy podlewamy wodą z gotowania grzybów. Płyn wlewamy porcjami razem z bulionem, aż poprzedni się wchłonie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
Krok 3 - Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 08.10.2014 13:37
Cudowne, aromatyczne i przepyszne risotto :)
Hrabina w kuchni 07.10.2014 21:27
Na pewno pyszne.
Kluska_87 07.10.2014 18:53
Muszę to ugotować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak