Risotto z kurkami i warzywami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Moją najukochańszą potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

farsz

  • czerwona cebula

    1 szt.
  • ryż

    100 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • kurki świeże

    100 g
  • karczochy marynowane

    4 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pomidory suszone

    1 puszka
  • kukurydza w puszce

    1 puszka
  • Bulion grzybowy

    100 ml
  • ser gorgonzola

    100 g
  • Tymianek suszony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw podsmażamy warzywa i kurki, następnie dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie. Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe. Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy też dodać świeże zioła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat