Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami i warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Moją najukochańszą potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami.

Składniki:

farsz

cebula czerwona 1 szt.
ryż 100 g
czosnek 1 ząbek
kurki świeże 100 g
karczochy marynowane 4 szt.
papryka czerwona 1 szt.
pomidory suszone 1 puszka
kukurydza w puszce 1 puszka
Bulion grzybowy 100 ml
ser gorgonzola 100 g
Tymianek suszony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami i warzywami

Najpierw podsmażamy warzywa i kurki, następnie dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie. Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe. Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy też dodać świeże zioła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak