Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
To moje ulubione danie z kurkami. Jest pyszne, pachnie lasem. Dodałem dynię bo też ją bardzo lubię i jest zdrowa.

Składniki:

ryż do risotto 125 gramów
dynia 20 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bulion drobiowy 400 mililitrów
natka pietruszki 5 gałązek
kurki 20 dag
masło klarowane 1 duża łyż.
chilli 1 szczypta
cebulka 1 sztuka
ząbki czosnku 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami

Cebulę i czosnek drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję umyte i osuszone kurki i dalej przesmażam. Jak puszczą sok wsypuję ryż i smażę dalej aż będzie przezroczysty. Dodaję sól, pieprz, chili. Wlewam bulion warzywny, stopniowo, nie cały od razu. Na końcu dodaję pokrojoną na małe kawałki dynię i gotuję jeszcze pięć minut. Risotto podaję z natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak