Risotto z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

To moje ulubione danie z kurkami. Jest pyszne, pachnie lasem. Dodałem dynię bo też ją bardzo lubię i jest zdrowa.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotta

    125 gramów
  • dynia

    20 dag
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • bulion drobiowy

    400 mililitrów
  • natka pietruszki

    5 gałązek
  • kurki

    20 dag
  • masło klarowane

    1 duża łyż.
  • chilli

    1 szczypta
  • cebulka

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję umyte i osuszone kurki i dalej przesmażam. Jak puszczą sok wsypuję ryż i smażę dalej aż będzie przezroczysty. Dodaję sól, pieprz, chili. Wlewam bulion warzywny, stopniowo, nie cały od razu. Na końcu dodaję pokrojoną na małe kawałki dynię i gotuję jeszcze pięć minut. Risotto podaję z natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat