Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym

Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    (arborio) 150 g
  • woda

    250 ml
  • kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)

    1 szt
  • warzywa mrożone

    (na patelnie) 1 opakowanie (450 g)
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • filet z kurczaka

    1 szt
  • olej do smażenia

  • cebula biała

    1 mała szt
  • ser żółty

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Filet z kurczaka pokroić na ok. 3 cm kawałki. Polać 1 łyżką oleju, posypać ziołami prowansalskimi , solą, pieprzem. Wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wsypać warzywa na patelnię i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec dodać oregano, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Krok 3 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Przygotować bulion: zagotować wodę i dać kostkę warzywną. Gotować kilka minut.
Krok 4 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Cebulkę pociąć w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć aż się zeszkli ok. 2-3 minuty.
Krok 5 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Wsypać do cebulki ryż i smażyć ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszając.
Krok 6 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Dodać do ryżu z cebulą bulion i gotować ok 15-20 minut.
Krok 7 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Następnie wrzucić do gotującej się mieszanki ryżu usmażone warzywa i kawałki kurczaka. Wymieszać.
Krok 8 - Risotto z kurczakiem, warzywami i serem żółtym foto
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do gorącego risotto na patelni. Wymieszać. Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat