Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 saszetka
wino białe wytrawne 1 lampka
bulion drobiowy 1 litr
natka pietruszki do dekoracji
parmezan do starcia
groszek zielony 1 garść
seler naciowy 1 łodyga
ząbki czosnku 2 sztuki
masło klarowane 1 łyżeczka
szalotka 1 duża
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
sól do smaku
oliwa kilka kropel
pierś z kurczaka 1 pierś

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem

Kroki postępowania

1
gotujemy bulion - najlepiej drobiowo warzywny, ja użyłam już wcześniej zamrożonego, ale można rozpuścić też bulionetkę w litrze wody.
Krok 1 - Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem foto
2
pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka na złoty kolor w międzyczasie doprawiając go solą i pieprzem. Nastepnie zdejmujemy z patelni na chwilę.
Krok 2 - Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem foto
3
Na tej samej patelni podsmażamy na klarowanym maśle cebulkę szalotkę na złoty kolor i dodajemy nasz ryż, chwilę podsmażamy i wlewamy lampkę białego (ciepłego!) wina - gotujemy aż całe wino wyparuje
Krok 3 - Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem foto
4
Następnie do risotta dodajemy kubek bulionu i gotujemy na dużym ogniu cały czas mieszając!! W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy posiekany seler naciowy.
Krok 4 - Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem foto
5
Gdy bulion wyparuje, dodajemy następny kubek bulionu i mieszamy - powtarzamy ten proces aż ryż nie będzie miękki. Po drugim kubku dodajemy naszego kurczaka i podsmażony seler, wyciskamy dwa ząbki czosnku.
Krok 5 - Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem foto
6
Na koniec dodajemy zielony groszek i chwilę jeszcze dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo startym parmezanem i natką pietruszki.
Krok 6 - Risotto z kurczakiem, selerem i groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 27.03.2015 14:57
pyszne risotto
Bernadeta1 07.01.2015 19:19
lubię taki obiadek
molanka 07.01.2015 17:44
ciekawe połączenie smakowe
Renata9 07.01.2015 17:44
pyszne risotto
Lis 07.01.2015 17:33
Smakowicie się prezentuje:)
aginaa 07.01.2015 17:31
pyszne danie
ilka01 07.01.2015 17:30
ciekawa propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak