Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
bulion 1 l
białe wino 125 ml
olej 4 łyżki
cebula 2 sztuki
suszone pomidory 4 (w oleju)
ryż do risotto 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem

Kroki postępowania

1
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulion wlewamy do rondelka i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
Krok 1 - Risotto z kurczakiem foto
2
Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem
Krok 2 - Risotto z kurczakiem foto
3
wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej
Krok 3 - Risotto z kurczakiem foto
4
. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.
Krok 4 - Risotto z kurczakiem foto
5
Risotto z kurczakiem
Krok 5 - Risotto z kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 22.10.2012 09:26
super.
BeataJ 04.08.2012 21:18
super...uwielbiam risotto w każdej postaci :)
Rafał10 04.08.2012 16:38
super risotto ! Dawno nie jadłam :( koniecznie muszę zrobić !
Zdzisław 04.08.2012 16:10
lubie risotto z kurczakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak