Risotto z krewetkami vannamei

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion drobiowy

  • ćwiartki z kurczaka

    2 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • włoszczyzna

    1 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 szt
  • cebula biała

    0,5 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 szt
  • woda zimna

    4 l

Risotto i składniki

  • ryż do risotto

    200 g
  • pomidory

    2 szt
  • cytryna

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • groszek mrożony

    0,5 opakowania
  • marchew

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • pesto

    alla Genovese
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • krewetki gotowane

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając około 15-20 minut. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i, pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 2 godzin.
Krok 2 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Kroimy tylko białą cześć por. Szatkujemy w plastry.
Krok 3 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Obieramy marchewkę i kroimy w kostkę.
Krok 4 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Cytrynę pozbawiamy skóry tak jak pomidory i kroimy. Cytrynę w ćwiartki a pomidory w kostkę.
Krok 5 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy marchewkę, por, oraz posiekany w plastry czosnek. Smażymy całość 3 minuty.
Krok 6 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Dodajemy ryż arborio i zalewamy białym wytrawnym winem. Gotujemy na średnim ogniu i czekamy aż wino całkowicie odparuje.
Krok 7 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Dodajemy rozmrożone krewetki i zalewamy stopniowo wywarem. Dolewamy wywar w momencie kiedy ryż go całkowicie wchłonie. Cały czas mieszamy aby ryż się nie przypalił. Cały proces powinien trwać 20 minut.
Krok 8 - Risotto z krewetkami vannamei foto
Na koniec dodajemy zielony groszek (odcedzony) oraz pesto alla Genovese. Mieszamy całość przez 2 minuty. Dodajemy cytrynę oraz pomidory. Nie dolewamy już wywaru. Dekorujemy całość posiekaną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 19.03.2015 10:37
super wygląda
Betina#45 15.03.2015 10:30
smakowite danie ! Mniam
miodunka 14.03.2015 22:16
i pięknie wygląda!!
pajbek 14.03.2015 19:44
Pyszne to :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat