Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z krewetkami vannamei

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bulion drobiowy

ćwiartki z kurczaka 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
włoszczyzna 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
cebula biała 0,5 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
woda zimna 4 l

Risotto i składniki

ryż do risotto 200 g
pomidory 2 szt
cytryna 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
groszek mrożony 0,5 opakowania
marchew 1 szt
por (biała część) 1 szt
pesto alla Genovese
czosnek ząbki 2 szt
wino białe wytrawne 150 ml
krewetki gotowane 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z krewetkami vannamei

Kroki postępowania

1
Kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zając około 15-20 minut. W między czasie obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę, połowę cebuli wrzucamy do garnka. Gotujemy aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i, pieprz. Cały proces gotowania powinien trwać około 2 godzin.
Krok 1 - Risotto z krewetkami vannamei foto
2
Kroimy tylko białą cześć por. Szatkujemy w plastry.
Krok 2 - Risotto z krewetkami vannamei foto
3
Obieramy marchewkę i kroimy w kostkę.
Krok 3 - Risotto z krewetkami vannamei foto
4
Cytrynę pozbawiamy skóry tak jak pomidory i kroimy. Cytrynę w ćwiartki a pomidory w kostkę.
Krok 4 - Risotto z krewetkami vannamei foto
5
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy marchewkę, por, oraz posiekany w plastry czosnek. Smażymy całość 3 minuty.
Krok 5 - Risotto z krewetkami vannamei foto
6
Dodajemy ryż arborio i zalewamy białym wytrawnym winem. Gotujemy na średnim ogniu i czekamy aż wino całkowicie odparuje.
Krok 6 - Risotto z krewetkami vannamei foto
7
Dodajemy rozmrożone krewetki i zalewamy stopniowo wywarem. Dolewamy wywar w momencie kiedy ryż go całkowicie wchłonie. Cały czas mieszamy aby ryż się nie przypalił. Cały proces powinien trwać 20 minut.
Krok 7 - Risotto z krewetkami vannamei foto
8
Na koniec dodajemy zielony groszek (odcedzony) oraz pesto alla Genovese. Mieszamy całość przez 2 minuty. Dodajemy cytrynę oraz pomidory. Nie dolewamy już wywaru. Dekorujemy całość posiekaną pietruszką.
Krok 8 - Risotto z krewetkami vannamei foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.03.2015 10:37
super wygląda
Betina#45 15.03.2015 10:30
smakowite danie ! Mniam
miodunka 14.03.2015 22:16
i pięknie wygląda!!
pajbek 14.03.2015 19:44
Pyszne to :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak