Risotto z krewetkami i groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    300 gram
  • bulion warzywny

    1 1/2 litr
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • krewetki duże

    20 sztuka
  • groszek mrożony

    1 szklanka
  • parmezan starty

    3 łyżka
  • czosnek

    2 sztuka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypta
  • masło klarowane

    2 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Przed końcem gotowania dodać zamrożony groszek i wymieszać.
Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Rozmrożone krewetki, osuszyć i smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony po ok. 2 minuty. Posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do risotto dodać krewetki, łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 15.07.2017 10:01
To danie na specjalne zamówienie synka :)
Ola1984 15.07.2017 10:01
Ja również :)
Ola1984 15.07.2017 10:00
Czego się nie robi dla syna :)
Ola1984 15.07.2017 09:59
Dziękuję i zachęcam do skorzystania z przepisu :)
adelajda 01.07.2017 17:45
Pewno pyszne , chociaż ja krewetki wolę solo:)
IZABELA29 01.07.2017 15:03
Uwielbiam takie
Justi2401 01.07.2017 13:31
Pięknie podane :)
IKrakowianka 01.07.2017 13:27
rewelacyjne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat