Risotto z krewetkami i groszkiem

Risotto z krewetkami i groszkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    300 gramów
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • krewetki duże

    20 sztuk
  • groszek mrożony

    1 szklanka
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Risotto z krewetkami i groszkiem

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty.

Do ryżu wlewać po chochelce gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Przed końcem gotowania dodać zamrożony groszek i wymieszać.

Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Rozmrożone krewetki, osuszyć i smażyć na rozgrzanym maśle z czosnkiem z każdej strony po ok. 2 minuty. Posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Do risotto dodać krewetki, łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Ola1984 15.07.2017 10:01
To danie na specjalne zamówienie synka :)
Ola1984 15.07.2017 10:01
Ja również :)
Ola1984 15.07.2017 10:00
Czego się nie robi dla syna :)
Ola1984 15.07.2017 09:59
Dziękuję i zachęcam do skorzystania z przepisu :)
adelajda 01.07.2017 17:45
Pewno pyszne , chociaż ja krewetki wolę solo:)
IZABELA29 01.07.2017 15:03
Uwielbiam takie
Justi2401 01.07.2017 13:31
Pięknie podane :)
IKrakowianka 01.07.2017 13:27
rewelacyjne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat