Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RISOTTO Z KREWETKAMI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki duże 8-10 sztuk
bulion warzywny 1 litr
masło 4 łyżki
cebula 1/4 sztuki
ryż do risotto 100 gram
wino białe wytrawne 40 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: RISOTTO Z KREWETKAMI

W wysokim garnku roztopić połowę masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją przez około 5 minut nie rumieniąc. Dodać ryż i smażyć co chwilkę mieszając przez około minutę aż cały ryż będzie lekko obsmażony i podgrzany. Wlać wino i gotować aż cały wyparuje. Wówczas wlać pierwszą porcję (około pół szklanki) gorącego bulionu. Dalej gotować risotto na średnim ogniu dodając kolejną porcję bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotować tak przez około 15 minut aż ryż będzie miękki, w środku ma pozostać al dente. Dodać krewetki i gotować przez minutę, następnie dodać sok z cytryny i doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Odstawić z ognia a po minucie dodać pozostałe 2 łyżki masła. Podawać z natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 14.01.2017 11:22
Pyszności .
Ania321 13.01.2017 22:40
apetyczne danie :)
Marta1986 13.01.2017 22:25
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak