Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z koprem włoskim/fenkułem/
Kroki postępowania
-Warzywa obrać. Natkę kopru pozostawić do dekoracji..Cebulę drobno posiekać, koper i marchew pokroić w cienkie paseczki.
-Na głębokiej patelni/.lub w rondelku z grubym dnem / rozgrzać oliwę, dodać cebulę i krótko podsmażyć/ nie rumienić/.
-Dodać warzywa, wymieszać i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu.
-Wlać wino, podkręcić ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-W miarę wchłaniania płynu przez ryż dolewać stopniowo bulion i gotować ryż/ najlepiej al dente/ ok.15-17 minut .
-Kiedy risotto uzyska żądaną konsystencję ,zdjąć naczynie z ognia, dodać starty parmezan, masło, i energicznie wymieszać. Dodać ricottę, nasiona kopru i połączyć z risotto.