Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kalafiorem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1,5 l
posiekane listki tymianku 2 łyżki
masło 3 łyżki
oliwa 2 łyżki
kalafior 1/2 szt.
ryż arborio 1,5 szkl.
wino białe wytrawne 125 ml
parmezan starty 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
płatki migdałowe 4 łyżki

Porada

Bulion do risotto powinien być lekki - mało tłusty i niezbyt słony. Można być to bulion warzywny - pozwoliłam sobie dlatego zakwalifikować danie do wegetariańskich. Zamiast świeżego tymianku można użyć suszonego w ilości 2 łyżeczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kalafiorem

Kroki postępowania

1
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, po czym natychmiast przełożyć na talerzyk. Pozostawione na gorącej patelni, pomimo iż ściągnięte z ognia... po prostu się przypalą.
Krok 1 - Risotto z kalafiorem foto
2
Do bulionu dodać połowę listków tymianku (suszonego też połowę), zagotować i najlepiej trzymać na minimalnym ogniu cały czas. Chodzi o to, aby był gorący. Kalafiora oczyścić i podzielić na małe różyczki.

Na dużej, głębokiej i z grubym dnem patelni (lub po prostu w rondlu) rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy.
Krok 2 - Risotto z kalafiorem foto
3
Wrzucić kalafiora, oprószyć solą - tak mniej więcej 1/4 łyżeczki i smażyć kilka minut, aż zacznie się rumienić.
Krok 3 - Risotto z kalafiorem foto
4
Dodać resztę tymianku i smażyć jeszcze z minutę, aby całość nabrała swoistego aromatu. Oczywiście można spróbować - kalafior powinien być lekko twardawy - po prostu jędrny. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
Krok 4 - Risotto z kalafiorem foto
5
Na patelnię wrzucić łyżkę masła i resztę oliwy, i gdy masło się rozpuści dodać ryż. Bez płukania. Ryżu do risotto nie powinno się płukać, dzięki czemu osiąga on rę właśnie swoistą kremową konsystencję. Całość wymieszać dokładnie i wlać wino. Gotować mieszając aż wino zostanie wchłonięte całkowicie.
Krok 5 - Risotto z kalafiorem foto
6
I teraz systematycznie wlewać po pół szklanki bulionu, czekając z następną porcją do momentu, aż poprzednia zostanie wchłonięta. Bulion niekoniecznie musi cały zostać zużyty, ale raczej tak się stanie... W każdym razie ryż musi być miękki i kremowy.
Krok 6 - Risotto z kalafiorem foto
7
Dodać kalafiora, dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Poczekać chwilkę, aż kalafior się podgrzeje. Zdjąć z ognia, dodać resztę masła i starty parmezan i dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Risotto z kalafiorem foto
8
Rozłożyć do miseczek lub na talerze, posypać każdą porcję łyżką uprażonych migdałów i podawać.
Krok 8 - Risotto z kalafiorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 11.09.2014 20:41
kalafiora lubie w każdej postaci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak