Risotto z gąskami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1
  • gąski

    200 g
  • masło

    2 łyżki
  • bulion

    400 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • ryż do risotto

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z gąskami foto
Grzyby dokładnie obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarna będą przezroczyste.
Krok 2 - Risotto z gąskami foto
Kolejno wlewamy bulion i ryż gotujemy do miękkości i do wchłonięcia bulionu pod przykryciem co jakiś czas mieszając - około 15-20 minut. Ewentualnie możemy podlać większą ilością bulionu gdyby jeszcze nie był miękki.
Krok 3 - Risotto z gąskami foto
Grzyby po ugotowania siekamy w kostkę, mniejsze grzyby dajemy całe. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 4 - Risotto z gąskami foto
W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy grzyby i cebulkę. Dusimy je pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy natkę.
Krok 5 - Risotto z gąskami foto
Łączymy ryż z grzybami i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Risotto z gąskami foto
Wspaniałe, kremowe risotto z jesiennymi grzybami.
Smacznego ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 27.04.2014 16:56
na pewno bardzo smaczne
Renata22 03.02.2013 20:29
Kasiu, powinnaś mieć swoja własna restaurację!;)
Klausia 11.01.2013 14:53
gąski dobre są :D
MAR3STA 01.12.2012 17:32
pyszny obiadek
kasienka23 17.11.2012 18:15
a pewnością pyszne danie :)
medi 17.11.2012 12:57
bardzo fajne:)
gosia56 17.11.2012 12:52
napewno pyszne.
halina17 17.11.2012 12:44
Z gąskami -pyszne.
Beata61 17.11.2012 11:10
pyszności
jozefinach 17.11.2012 09:55
Bardzo smakowite danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat