Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
dynia
200 g -
ryż do risotto
150 g -
cebula
1 szt -
białe wino
125 ml -
bulion warzywny
700 ml -
masło
3 łyzki -
zielona pietruszka
1 peczek -
sól
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sposób przygotowania
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut.
Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania.
Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu.
Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente.
Posypujemy świeżą natką.
Smacznego!
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się