RISOTTO Z DYNIĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    200 g
  • ryż do risotto

    150 g
  • cebula

    1 szt
  • białe wino

    125 ml
  • bulion warzywny

    700 ml
  • masło

    3 łyzki
  • zielona pietruszka

    1 peczek
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut.

Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania.

Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu.

Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente.

Posypujemy świeżą natką.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 30.10.2015 21:23
Może być smaczne ;)
Renata9 30.10.2015 16:33
Pyszny obiadek.
Alex_M 30.10.2015 15:37
jak z dynią to dla mnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat