Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z cukinią i boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
masło 1 łyżka
bulion 500 ml
cebula 1 szt
cukinia 1/2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
chudy boczek 300 g
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z cukinią i boczkiem

Kroki postępowania

1
Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie on perłowy.
Krok 1 - Risotto z cukinią i boczkiem  foto
2
Zalewamy ryż bulionem i gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Risotto z cukinią i boczkiem  foto
3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę, W rondlu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
Krok 3 - Risotto z cukinią i boczkiem  foto
4
Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Kiedy ryż jest już prawie ugotowany dodajemy do niego cukinię i całość podduszamy 3 minuty.
Krok 4 - Risotto z cukinią i boczkiem  foto
5
Następnie dodajemy boczek. Całość mieszamy.
Krok 5 - Risotto z cukinią i boczkiem  foto
6
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Risotto z cukinią i boczkiem  foto
7
Natkę pietruszki siekamy. Risotto przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
Krok 7 - Risotto z cukinią i boczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.08.2014 00:09
smakowita propozycja
wirtualnykucharz 31.07.2014 18:07
Fajna ! Smaczna .
mysza75 31.07.2014 17:44
Jaki fajny obiadek pycha
engie23 31.07.2014 16:27
musi być pyszne
Jadwiga/Jaga85 31.07.2014 16:24
Pyszny obiadek!!
marcia7 31.07.2014 15:44
to są moje smaki
Renata9 31.07.2014 15:16
smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak