Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż do risotto
300 gram -
bulion drobiowy
1 litr -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
skórka z cytryny
1/2 sztuki -
sok z cytryny
1/2 sztuki -
masło
1 łyżka -
oliwa
2 łyżki -
parmezan starty
1 łyżka -
sól do smaku
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
brokuł
1/2 sztuki -
woda
1 litr
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie. Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Wtedy podlewamy go połową bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy też wcześniej ugotowane brokuły podzielone na różyczki,mieszamy. Podajemy posypane parmezanem
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się