risotto z brokułami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    300 gram
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • skórka z cytryny

    1/2 sztuki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • brokuł

    1/2 sztuki
  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie około 7 minut.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie. Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Wtedy podlewamy go połową bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy też wcześniej ugotowane brokuły podzielone na różyczki,mieszamy. Podajemy posypane parmezanem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 21.03.2015 16:48
bardzo smaczne risotto
wyattearp 24.02.2015 12:49
pysznie wygląda
Wiesława1 23.02.2015 18:00
pysznie się prezentuje
Grazyna0211 23.02.2015 12:24
smacznie się zapowiada
Ali 23.02.2015 07:39
Wygląda naprawdę dobrze :)
norweska20 22.02.2015 22:51
zapowiada się smacznie
Marta Ryżek-Kalkowska 22.02.2015 21:58
jak tu smacznie.
wwwiolka 22.02.2015 21:23
Bardzo fajny przepis.
Kuchnia Marty 22.02.2015 21:20
Pomysł na pyszny i prosty obiad! Super przepis i pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat