Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto z brokułami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 300 gram
bulion drobiowy 1 litr
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny 1/2 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
parmezan starty 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
brokuł 1/2 sztuki
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: risotto z brokułami

Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie około 7 minut.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie. Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do momentu zeszklenia się ryżu. Wtedy podlewamy go połową bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej. Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie miękki dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy też wcześniej ugotowane brokuły podzielone na różyczki,mieszamy. Podajemy posypane parmezanem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.03.2015 16:48
bardzo smaczne risotto
wyattearp 24.02.2015 12:49
pysznie wygląda
Wiesława1 23.02.2015 18:00
pysznie się prezentuje
Grazyna0211 23.02.2015 12:24
smacznie się zapowiada
Ali 23.02.2015 07:39
Wygląda naprawdę dobrze :)
norweska20 22.02.2015 22:51
zapowiada się smacznie
Marta Ryżek-Kalkowska 22.02.2015 21:58
jak tu smacznie.
wwwiolka 22.02.2015 21:23
Bardzo fajny przepis.
Kuchnia Marty 22.02.2015 21:20
Pomysł na pyszny i prosty obiad! Super przepis i pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak